Чайні плантації під Мукачево

Біля Мукачева існує невелика плантація чаю. Не тільки туристи, не всі місцеві жителі знають про неї. Унікальні чаї Закарпаття знаходяться на Червоній горі, в годині пішої ходи від села Лавки. Це не далеко від садиби Лісова Пісня. Розмістившись тут, Ви зможете домовитися про транспорт з господарями будинку і швидко дістатися до місця.

Залишки чайної плантації знаходяться в лісництві, під охороною багаторічних дерев і суничних кущів. Але ж колись на Закарпатті були цілі гектари чайних плантацій! Але на сьогоднішній день вціліла тільки ця невелика частина в лісі біля Червоної гори.

Як тут з’явилися чаї?

У колгоспі «8 березня» в 50х роках люди старанно сіяли чаї Закарпаття і отримували тонни врожаю, а після смерті Сталіна діяльність зійшла на «ні». Викорчували чаї Закарпаття і заповнили землі виноградом, який тут завжди добре ріс.

У повоєнний час вождь видав указ, за ​​яким вчені Радянського Союзу мали розробити методи вирощування рослин в невластивих для них кліматичних зонах: тропічні на півночі, а північні – на півдні. Під керівництвом радянського вченого професора Сочава на Закарпатті почалася робота по акліматизації чайного куща з Закавказзя.

На початку 50-х в південних областях Закарпаття було закладено понад 50 га чайних плантацій, а через 4 роки їх вже налічувало понад 75 га. У планах було досягти 1000га до 1960 року. Плантація, яка перебувала на Червоній горі, приносила пристойний урожай – по 1 тонні з гектара на рік! Але після смерті Сталіна, всі чайні плантації Закарпаття були занедбані. На їх місці висадили виноград, який завжди безпроблемно ріс в цій місцевості. З тих пір залишилася тільки маленька частина, на якій ростуть чаї Закарпаття і сьогодні – експериментальна ділянка біля Мукачева.

Як же пристосувалися чаї Закарпаття?

Є відомості про те, що перші плоди чайні плантації дали через кілька років, після пересадки. Оскільки дані кущі звикли до більш теплого і м’якого клімату, вченим довелося значно попрацювати над тим, щоб вони прирослись у тутешніх місцях. Перший урожай чаю, який був названий «Закарпатський», зібрали в 1952 році. Було зібрано до 60 центнерів з гектара. Це дуже хороші показники, такі ж, як і середні показники врожайності в споконвічній батьківщині цих чаїв – в Закавказзі. Але при цьому було відзначено, що за смаком чаї Закарпаття відрізнялися від родичів із Закавказзя!

Чаї Закарпаття – рослини вічнозелені

У лісі біля Червоної гори чаї Закарпаття заховані від вітру і морозу кущами ожини – ось це сусідство! Можливо, саме такі сусіди дозволили шматочку чайної плантації зберегтися. Тут помітні і великі зрізані пні з обхватом 10 см, що залишилися від старих чайних кущів, які, швидше за все через незнання, вирізають місцеві жителі. Адже чаї Закарпаття – це вічно зелена рослина. Тому багато любителів намагаються пересадити його до себе в город. Але варто зазначити, що при пересадці чаї Закарпаття не приживаються – кущі гинуть.

Та й листя зривати теж справа безглузда і не вдячна! Оскільки чаї Закарпаття – це не просто сушене листя. Все одно не вийде з нього заварити чай Закарпаття – вийде якийсь дивний відвар, непридатний до вживання!

Чаї Закарпаття вже мають назву?

До плантацій біля Мукачева, ще в минулому році, планувалося водити піші екскурсії «чайні церемонії». По дорозі, а це майже годину, можна обговорити історичні моменти зародження чаю на Закарпатті, дізнатися особливості чайної справи. А вже на самому місці можна буде покуштувати чай за всіма традиціями і правилами. Можливо, колись це будуть навіть ті самі чаї Закарпаття, які зберуть із цієї плантації. У ентузіастів є надія відродити її, вони навіть назву для чаю придумали – «Червона Гора».

Але все це вимагає часу і терпіння. Оскільки чаї Закарпаття приживаються вкрай важко. Шляхом живцювання приживається всього 2%. А розмножувати його традиційним методом – через насіння, немає можливості. Оскільки в цій місцевості він майже не цвіте. Хоча у себе на батьківщині проявляє досить бурхливе цвітіння.

Чаї Закарпаття – це якість і історія

І при всьому цьому складному і кропіткому процесі немає гарантії, що чаї Закарпаття будуть смачними, але однозначно вони того варті. Адже це автентичні чаї Закарпаття. Після створення плантацій необхідно час, щоб вивести новий сорт, щоб рослина пройшла повну акліматизацію до місцевих умов. Якраз за час, поки Закарпатські плантації були закинуті, природа сама зробила відбір, і тому мукачівські чаї унікальні.

Автентичні чаї на любителя. Це як з дорогим сиром і вином. За ними спеціально їздять і високо цінують. Їх вартість приблизно 100-300 гривень за 100 грам.

#лікуваннявЗакарпатті #українською

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square